De voordelen van planten

Tuinontwerp Utrecht

Als je de term perm cultuur hoort, denk je waarschijnlijk aan eeuwenoude duurzame landbouwpraktijken die de gebreken van een onevenwichtig voedselsysteem trachten te verhelpen door enkele veel voorkomende kwalen te vermijden die de grootschalige voedselproductie treffen.

Maar moderne duurzame landbouw gaat in feite veel verder dan traditionele permacultuur, en is meer dan een simpele stap in de richting van permacultuur. Het gooit het idee overboord dat we de problemen die we hebben veroorzaakt door moderne productiemethoden kunnen oplossen door ze simpelweg te vervangen door modernere productiemethoden.

Permacultuur gaat dus over de nieuwe golf van duurzame landbouw die de wereld overspoelt. Het maakt gebruik van het volledige spectrum van de moderne landbouwtechnologie en productiesystemen, en is niet zo simpel als het vervangen van moderne methoden door oude. In plaats daarvan wordt het volledige spectrum van de moderne technologie toegepast op de breedtegraad van de aarde, om de manier waarop de natuur het doet na te bootsen, als een miniatuur-ecosysteem op een kleinere en goedkopere schaal.

Permacultuur Constructies op een Principieel Aanpasbaar Systeem

Er zijn verschillende redenen waarom een permacultuur ontwerp steeds populairder wordt. De meest fundamentele reden is dat het rekening houdt met onze geglobaliseerde wereld. We zijn gewend producten uit alle delen van de wereld te importeren, en het is vaak onmogelijk te bepalen waar het ene land ophoudt en het andere begint. Maar met permacultuur kunnen we producten produceren die goed zijn voor beide kanten van de grens. We zullen nog steeds in staat zijn om ons eigen voedsel te verbouwen, zelfs in de ruimte.

Een andere belangrijke reden waarom permacultuur steeds meer wordt toegepast is dat het goed werkt in gebieden die moeilijk te bewerken zijn. We zijn gewend om te fluiten om ons vee te kalmeren op een winderige dag, maar een groentetuin bedekt met 10 voet hoog groeiende planten kan nooit worden beiccateerd. Evenzo werkt het goed op een plaats waar de zon altijd schijnt; een typisch zonnige zomerdag geeft u een idee van wat u aan het maken bent voordat u uw eigen producten eet.

Om het probleemoplossend principe nog verder uit te breiden, beschouwt permacultuur ook de “duizendjarige” of “evergreen” periode van een ontwerp. Het idee is dat je daar gaat zitten en beoordeelt welke rol de planten en de grond hebben in het ontwerp. Wil je planten die bedoeld zijn om een bepaald soort output te leveren? Zo ja, dan moeten dit de ankerplanten zijn. Ze zullen het doel prachtig dienen en goed werken in combinatie met andere.

Enkele van de meest interessante permacultuurontwerpen die ik gezien heb, bevatten een waterval met een paar irrigatiekranen, ontworpen om zowel de planten die op dat moment groeien te irrigeren als de vissen die in de vijver leven van water te voorzien. De drijvende planten en de vissen hebben een wederzijds voordelige relatie die zuurstof levert voor de vissen en, hopelijk, de planten.

Hoe u permacultuur ook in uw tuin toepast, het basisprincipe is altijd hetzelfde: een mengsel van Adaptieve Bestrijding van Plagen, bodemkwaliteit, op een aan de plaats aangepaste fauna en vegetatie. Als je biologische bestrijdingsmiddelen gebruikt, moeten die natuurlijk en vrij vanardine zijn, zodat ze het leven van vissen en planten niet verstoren en ze niet vergiftigen. Als je biologische bestrijding gebruikt, zoals Bacillus thuringiensis (Bt), help je de natuur door dat biologische evenwicht te verstoren.

Permacultuur is een krachtig instrument dat u kan helpen meer voedsel te verbouwen, zowel hier als daar. We moeten ecologisch vriendelijke tuinen aanleggen die voedsel produceren dat zowel betaalbaar als goed voor het milieu is. Als je je eigen voedsel verbouwt, heb je geen fabriek nodig, maar wel de basisbenodigdheden: goede grond, water, zaden en biologische bestrijdingsmiddelen.

Gelukkig is er een biologisch bestrijdingsmiddel dat geen regen nodig heeft om te ontkiemen, en dat geeft je een voorsprong als het gaat om onkruidbestrijding en ongediertebestrijding: Neem Olie.

Ik heb een aantal biologische bestrijdingsmiddelen gekocht, waaronder Neem, omdat die waarschijnlijk het beste zijn wat ik ooit heb gebruikt (afgezien van zeep, natuurlijk!). Er zijn goede micro-organismen en nuttige insecten die je kunt gebruiken in plaats van elke keer als het regent een heel nieuw pakje chemicaliën te kopen. Nuttige insecten zijn een manier waarop we het milieu daadwerkelijk kunnen helpen.

Lees meer

Architect